FREDA-mottagningen – för dig som är utsatt för våld

FREDA-mottagningen mot våld är för dig som är eller har varit utsatt för våld i nära relation. Du är välkommen till oss om du är bosatt i Luleå kommun. Vi som arbetar på FREDA-mottagningen är socinomer med vidareutbildning i våld i nära relationer.

Om du utsatts för våld av någon som står eller tidigare har stått dig nära kan du få stöd och hjälp. Den som utsatt dig kan vara din partner, någon du träffar, har sex med eller har varit tillsammans med tidigare. Du är välkommen till oss om du är 15 år eller äldre.

FREDA-mottagningen är en del av Centrum mot våld. Vi finns till för dig som bor i Luleå kommun och det kostar ingenting att gå på samtal hos oss. Vi har tystnadsplikt, vilket betyder att vi inte får berätta för någon om det du säger till oss utan din tillåtelse. Undantaget är om det finns en oro för att barn under 18 år far illa.

Om du har svårt att förstå eller tala svenska erbjuder vi hjälp genom telefontolk.

FREDA

Kontakta FREDA-mottagningen

FREDA-mottagningen erbjuder samtalsstöd för dig som är eller har varit utsatt för våld i nära relation. Vid akuta situationer eller behov av skydd ring Polisen på 112 eller socialtjänsten i din kommun.

Ring oss

Ring oss på 020-44 22 44. Samtalet syns inte på din telefonräkning. Vi har öppet måndag–tisdag och torsdag–fredag och nås kl. 8.30–9.30.

Boka tid i e-tjänsten

Du kan också nå oss på ett säkert sätt via vår e-tjänst. I e-tjänsten kan du boka tid, avboka eller omboka din tid. Du behöver inget BankID för att använda e-tjänsten.

Mejla oss

Du kan också nå oss via mejl på freda@lulea.se. Vi försöker att återkoppla senast närmaste vardag. Tänk på att det är säkrare att kontakta oss via e-tjänsten. Vill du avboka eller omboka din tid hos oss, använd e-tjänsten.

För barn och unga

Annat stöd för dig som utsatts för våld

Alla påverkas av våld på olika sätt. Att reagera på våld är normalt, det är våldet som inte är normalt. Ibland behövs det mer hjälp med att återfå sin hälsa efter våld, till exempel vid sömnsvårigheter, ångest, stressproblematik med mera. På hälsocentralen går det att få hjälp, råd och vägledning.

Om du är utsatt för våld är det är inte ovanligt att hjälp kan behövas med ekonomin eller från socialtjänsten i form av skyddat boende eller kontaktperson.

Sidan uppdaterades den 30 juni 2025