Utbildning inom Restaurang och livsmedel

Att arbeta med livsmedel av olika slag kräver att du är kreativ i yrket där känsla för smak, färg och form är viktiga. Arbetsuppgifterna varierar men huvuduppgiften är alltid att planera, förbereda och tillaga. Mötet med gäster förekommer och då är det viktigt med god service och trevligt bemötande.

På skolverkets hemsida finns information om sammanhållna yrkesutbildningar. Länk till annan webbplats.

Ansökan

Längd

Individuell utbildningslängd beroende på förkunskaper och studietakt.

Utbildningen kan läsas som platsförlagd Länk till annan webbplats., lärlingsutbildning Länk till annan webbplats. eller kombinationsutbildning Länk till annan webbplats.. I kombinationsutbildningen läser du SFI eller svenska som andraspråk integrerad i utbildningen.

Övrigt

För att uppnå en fullständig gymnasieexamen kan din studieplan kompletteras med ytterligare kurser. För mer information om kurserna kontakta studie- och yrkesvägledare.

Läromedel och eventuella skyddskläder bekostas av eleven. Utbildningarna är studiemedelsberättigad.

Inriktningar

Nedanstående länkar "Att arbeta som..." går till Skolverkets utbildningsguide.

Bagare och konditor

Utbildningens längd

72 veckor.

Förkunskaper

Godkända betyg från svensk grundskola eller godkända betyg i SFI D samt grundläggande nivå, delkurs 2 i matematik.

Ämnen och nivåer

  • Orienteringskurs, 40 poäng
  • Bageri nivå 1, 100 poäng
  • Bageri nivå 2, 200 poäng
  • Bageri nivå 3, 200 poäng
  • Konditori nivå 1, 100 poäng
  • Konditori nivå 2, 200 poäng
  • Konditori nivå 3, 200 poäng
  • Livsmedels- och näringskunskap nivå 1, 100 poäng
  • Måltid och bransch nivå 1, 200 poäng
  • Måltid och bransch nivå 2, 100 poäng

Kock

Utbildningens längd

62 veckor.

Förkunskaper

Godkända betyg från svensk grundskola eller godkända betyg i SFI D samt grundläggande nivå, delkurs 2 i matematik.

Ämnen och nivåer

  • Orienteringskurs, 40 poäng
  • Livsmedelshygien nivå 1, 100 poäng
  • Livsmedels- och näringskunskap nivå 1, 100 poäng
  • Matlagning nivå 1, 100 poäng
  • Matlagning nivå 2, 100 poäng
  • Matlagning nivå 3, 200 poäng
  • Matlagning nivå 4, 200 poäng
  • Matlagning nivå 5, 200 poäng
  • Mat och dryck i kombination nivå 1, 100 poäng
  • Service och bemötande nivå 1, 100 poäng

Restaurang - bas

Utbildningens längd

27 veckor.

Förkunskaper

Godkända betyg från svensk grundskola eller godkända betyg i SFI D samt grundläggande nivå, delkurs 2 i matematik.

Ämnen och nivåer

  • Orienteringskurs, 40 poäng
  • Livsmedelshygien nivå 1, 100 poäng
  • Livsmedels- och näringskunskap nivå 1, 100 poäng
  • Matlagning nivå 1, 100 poäng
  • Matlagning nivå 2, 100 poäng
  • Service och bemötande nivå 1, 100 poäng

Sidan uppdaterades den 9 maj 2025