Riktlinjer för skolskjuts, Luleå kommun

Riktlinjer för skolskjuts Luleå kommun – grundskola,anpassad grundskola och anpassad gymnasieskola.

Riktlinjen är antagen i barn- och utbildningsnämnden 2025-04-15.


1 Inledning

Bestämmelser om skolskjuts finns i skollagen (2010:800) och hur den ska utföras regleras i förordningar och föreskrifter. Kommunen är fri att organisera verksamheten för skolskjuts.

Detta dokument tydliggör hur Luleå kommun genom beslut i Barn- och utbildningsnämnden tillämpar lagar och föreskrifter avseende skolskjuts samt organisationen av skolskjutsverksamheten.

I händelse av att reglerna skiljer sig från rättspraxis som tillkommit efter fastställandet av reglerna, ska reglerna inte tillämpas i den delen.

2 Definitioner

Anvisad på/och avstigningsplats: en plats som kommunen hänvisar till i anslutning till elevens hem.

Anvisningsskola: den skola eleven tillhör utifrån sin folkbokföringsadress.

Bostadsadress (hemmet): den adress eleven bor på t.ex. när en elev vistas i hemmet, på ett HVB-hem, familjehem eller när elev har växelvist boende hos två vårdnadshavare.

Entreprenör: företag som kommunen har avtal med för att transportera elever till och från skolan.

Fastighetspunkt: alla fastigheter har en utsatt id-punkt i fastigheten enligt fastighets­registret som mätning utgår från.

Folkbokföringsadress: den adress eleven är folkbokförd på enligt folkbokföringslagen (1991:481)

GIS: ett geografiskt informationssystem.

Hemkommun: den kommun som eleven är folkbokförd i. Om eleven är bosatt i Sverige utan att vara folkbokförd är hemkommunen den kommun som eleven stadigvarande vistas i. Saknas stadigvarande vistelseort är det den kommun som eleven för tillfället uppehåller sig i.

Korttidsboende: Korttidsboende kan ersätta hemmet för kortare tid för elever i anpassad skola.

Linjetrafik: yrkesmässig kollektivtrafik för persontransporter som är tidtabellsbunden, t.ex. Luleå Lokaltrafik och Länstrafiken.

Skolskjuts: transport mellan anvisad på-/avstigningsplats i hemmets närhet eller uppsamlingsplats och skolan i samband med skoldagens start och sluttider.

Uppsamlingsplats: anvisad på-/avstigningsplats, en plats som kommunen hänvisar eleven till.

Växelvist boende: då elev bor ungefär halva tiden hos vardera vårdnadshavaren.

3 Skolskjuts

Med skolskjuts avses transport till och från skolan i samband med skolans start- och sluttider, av elever som är folkbokförda i kommunen eller vistas stadigvarande i kommunen och som går i:

  • Förskoleklass
  • Grundskola
  • Anpassad grundskola
  • Anpassad gymnasieskola

Skolskjuts är en rättighet för de elever som går i den skola där kommunen anvisat eleven s.k. anvisningsskola och är kostnadsfri om eleven uppfyller kraven för att beviljas skolskjuts.

Som skolskjuts räknas transporter mellan anvisad på-/avstigningsplats i närhet av hemmet eller uppsamlingsplats och anvisningsskola.

Skolskjuts ges endast i samband med skoldagens start och sluttider. Det går inte att få skolskjuts på lovdagar eller för att åka hem eller till annan aktivitet under skoltiden.

Resor inom skolans verksamhet benämns verksamhetsresa. Det kan t.ex. vara resor för studiebesök, badresor, friluftsdagar, arbetsplats förlagd praktik.

3.1 Krav för att beviljas skolskjuts

Luleå kommun bedömer individuellt en elevs rätt till skolskjuts utifrån färdvägens längd, trafikförhållanden, elevens funktionsnedsättning eller annan särskild omständighet. Andra omständigheter såsom väderlek och vårdnadshavares arbetstider eller ekonomiska situation utgör inte grund för att bevilja skolskjuts.

3.1.1 Färdvägens längd

Kravet för att beviljas skolskjuts är att närmaste vägen från folkbokföringsadressen till skolan ska vara:

  • Längre än 2 kilometer för elever i förskoleklass till årskurs 3
  • Längre än 3 kilometer för elever i årskurs 4 till årskurs 9
  • Eleverna i anpassad gymnasieskola bedöms individuellt efter behov.

Beskrivning över hur avståndsmätning sker finns under rubrik 11 Beräkning av avstånd.

I vissa fall kan utgångspunkten utgöras av en bostadsadress som inte är elevens folkbokföringsadress.

Har eleven mer än 2 km mellan hemmet och hållplatsen kan denne få skolskjuts från hemmet till hållplatsen.

3.1.2 Trafikförhållanden

Skolskjuts kan beviljas på grund av de trafikförhållanden som råder på färdvägen om dessa förhållanden gör att elevens säkerhet är i fara. Bedömning görs i samråd med andra kompetenser i kommunen och utifrån elevens trafikmognad i förhållande till trafikförhållandena.

På sträckor där det med säkerhet, efter en samlad bedömning, kan antas att trafikförhållandena kommer att försämras vintertid på ett sådant sätt att elevens säkerhet kommer att vara i fara kan skolskjuts beviljas. Sådan skolskjuts omfattar perioden från och med den 1 november till och med den 31 mars.

3.1.3 Elevs funktionsnedsättning

En elev med varaktig funktionsnedsättning kan ha möjlighet att beviljas skolskjuts. Det kan göras oavsett avståndet mellan hemmet och den anvisade skolan och färdvägens trafiksäkerhet. Vid bedömning måste vårdnadshavare lämna intyg som styrker funktionsnedsättningen.

Vid handläggning av ansökan om skolskjuts på grund av funktionsnedsättning kommer kommunen att kontakta elevens skola för att få ett yttrande om behovet av skolskjuts. Det finns inte någon funktionsnedsättning som på förhand ger rätt till skolskjuts. Av den anledningen görs det en samlad bedömning i varje enskilt fall. I en ansökan om skolskjuts med anledning av elevs funktionsnedsättning ska skälen vid behov kunna styrkas med intyg från elevhälsan eller annan vårdinstans.

Om det ansöks om skolskjuts på grund av elevens tillfälliga funktionsnedsättning innebär detta att det måste finns stöd i medicinskt underlag eller utredningen i övrigt för att barnet har en sådan funktionsnedsättning som medför att barnet inte själv kan ta sig till eller hem från skolan.

Behöver elev skolskjuts mellan hemmet och skolan till följd av en olycksfallsskada är det vårdnadshavarens ansvar att anmäla detta till kommunens avtalade försäkringsbolag som handlägger ärendet och beslutar om transport.

3.1.4 Annan särskild omständighet

Skolskjuts kan beviljas på grund av annan särskild omständighet. Ansökan kan beviljas oavsett avståndet mellan hemmet och den anvisade skolan och färdvägens trafiksäkerhet. Annan särskild omständighet kan vara en kombination av orsaker som var för sig inte är tillräckligt skäl för rätt till skolskjuts.

För att skolskjuts ska beviljas på grund av annan särskild omständighet krävs att den särskilda omständigheten försvårar elevens möjlighet att själv ta sig till skolan.

Det finns inte någon särskild omständighet som på förhand ger rätt till skolskjuts. Av den anledningen görs det en samlad bedömning i varje enskilt fall. I bedömningen läggs stor vikt vid intyg som styrker den särskilda omständigheten och som ska bifogas ansökan om skolskjuts.

3.2 Skolskjuts vid växelvist boende

En elevs rätt till skolskjuts utgår ifrån att kraven på beviljande av skolskjuts är uppfyllda, som färdvägens längd, trafikförhållanden, elevens funktionsnedsättning eller annan särskild omständighet.

Bedömningen utgår från elevens folkbokföringsadress. Om en elev bor växelvis hos vårdnadshavare som har gemensam vårdnad kan eleven anses ha två bostadsadresser. Om förutsättningar för dubbel bosättning är uppfyllda görs en bedömning av elevens rätt till skolskjuts med utgångspunkt i elevens båda adresser.

Förutsättningar för skolskjuts vid dubbel bosättning:

  • Övriga krav på skolskjuts är uppfyllda
  • Båda bostadsadresserna är belägna inom Luleå kommun
  • Boendet är stadigvarande och likvärdigt fördelat på de båda adresserna.

3.3 Skolskjuts vid val av fristående skola eller annan kommunal skola

Om vårdnadshavare väljer en annan skola i kommunen än den skola kommunen anvisar till, kan eleven ha rätt till skolskjuts. Om kraven är uppfyllda för skolskjuts till den anvisade skolan och det inte uppstår en merkostnad eller en organisatorisk svårighet för kommunen, kan eleven beviljas skolskjuts. Skolskjutsen kommer att planeras och samordnas på samma sätt som till den anvisade skolans starttid och sluttid.

3.4 Skolskjuts när huvudmannen placerar elev vid annan skola

Om huvudmannen beslutar om att placera elev vid annan skola än anvisningsskola räknas den skolan som anvisningsskola. Kraven för att få skolskjuts utgår då från den skola där eleven fått placering.

3.4.1 Skolskjuts till och från resursskola

En elev som kommunen har valt att placera vid sin kommunala resursskola har rätt till kostnadsfri skolskjuts om det behövs med hänsyn till färdvägens längd, trafik­förhållanden, elevens funktionsnedsättning eller någon annan särskild omständighet. Hemkommunen gör en helhetsbedömning av omständigheterna i det enskilda fallet.

3.5 Transport till fritidshem

Kommunen är inte skyldig att ordna eller bekosta transporter till och från fritidshem eller pedagogisk omsorg. En elev som vistas på fritidshem eller pedagogisk omsorg i anslutning till skoldagen är inte berättigad skolskjuts.

Elev i anpassad grundskola och anpassad gymnasieskola kan få transport till anpassad grundskolas fritidshem eller ungdomsfritids före och efter skolans start- och sluttider och vid lov om eleven är beviljad skolskjuts.

3.6 Transport till korttidsboende

Kommunen ordnar eller bekostar skolskjuts till korttidsboende för elev i den anpassade skolan som har ett LSS-beslut (lagen om stöd och service till funktionshindrade 1993:387) och ett beslut om skolskjuts.

3.7 Skola i annan kommuns skola

3.7.1 Annan kommuns kommunala förskoleklass, grundskola och anpassad grundskola

Vårdnadshavare som väljer att barnet ska gå förskoleklass, grundskola eller anpassad grundskola i annan kommun har rätt till skolskjuts om övriga krav för skolskjuts är uppfyllda och det kan ske utan organisatoriska eller ekonomiska svårigheter för kommunen.

Det innebär t.ex. att det inte får bli en högre kostnad för transporten till den valda skolan än vad kostnaden skulle ha blivit till anvisad skola i hemkommunen.

3.7.2 Annan kommuns fristående förskoleklass, grundskola och anpassad grundskola

Vårdnadshavare som väljer att barnet ska gå i en fristående förskoleklass, fristående grundskola eller en fristående anpassad grundskola i annan kommun har inte rätt till skolskjuts.

3.7.3 Särskilda skäl till att gå skola i annan kommun

Om elev i förskoleklass, grundskola och anpassad grundskola som på grund av sina personliga förhållanden har särskilda skäl att gå i skola i annan kommun, gäller följande: För att erhålla skolskjuts i den kommunen krävs övernattning i tillfällig bostad och under samma förutsättningar som är för de elever som är hemmahörande i den kommunen. Den kommun som anordnar utbildningen ska ordna skolskjutsen och kostnaderna för detta ska ersättas av elevens hemkommun.

3.8 Anpassad gymnasieskola

3.8.1 Annan kommuns kommunala anpassade gymnasieskola

För elever som går i en annan kommuns anpassade gymnasieskola ska hemkommunen anordna skolskjuts i de fall det kan ske utan organisatoriska eller ekonomiska svårigheter. Det innebär t.ex. att det inte får bli en högre kostnad för transporten till den valda skolan än vad kostnaden skulle ha blivit till anvisad skola.

3.8.2 Annan kommuns fristående anpassade gymnasieskola

För elever som går i en fristående anpassad gymnasieskola i annan kommun beviljas ej skolskjuts.

3.8.3 Övernattning i annan kommun

Elev som går i anpassad gymnasieskola i en annan kommun och som på grund av utbildningen måste övernatta i den andra kommunen, kan beviljas skolskjuts mellan den tillfälliga bostaden och skolan under samma förutsättningar som är för de elever som är hemmahörande i den kommunen.

3.9 Skolskjuts mellan/över kommungränser

Skolskjuts gäller inom Luleå kommuns gränser. Om en elev bor växelvist hos vårdnadshavare boende i två olika kommuner har eleven inte rätt till skolskjuts mellan kommunerna.

4 Ansökan och beslut för skolskjuts

Alla som har behov av skolskjuts ska ansöka om det. Ansökan om skolskjuts ska göras inför varje nytt läsår. Perioden för att ansöka publiceras på Luleå kommuns hemsida. Om ansökan kommer in senare kan inte Luleå kommun garantera att skolskjutsen är ordnad inför läsårsstarten. Då är det vårdnadshavarens ansvar att se till att barnet kommer till skolan tills skolskjutsen är beviljad och ordnad.

Vid behov av skolskjuts under pågående läsår kan ansökan göras kontinuerligt. Kommer ansökan in under pågående läsår är handläggningstiden normalt 2 - 3 veckor.

För att Luleå kommun ska kunna handlägga ansökan och besluta om skolskjuts krävs att barnet har fått en placering på skola, att ansökan är komplett och att alla begärda handlingar samt intyg är bifogade ansökan. Luleå kommun gör en helhetsbedömning i varje enskilt ärende och beslut skickas till vårdnadshavaren i god tid före skolans start under förutsättning att ansökan kommit in angiven period. Ett beslut om beviljande av skolskjuts är tidsbestämt för aktuellt läsår och gäller två resor per skoldag till och från hemmet och skolan.

4.1 Ändrade förhållanden

Om förhållanden som legat till grund för beviljande av skolskjuts ändras gäller inte beslutet om skolskjuts. Det kan gälla till exempel vid flytt inom/utom kommunen eller byte till annan skola. Vid förändrade förhållanden måste vårdnadshavare göra en ny ansökan. Vårdnadshavare är skyldig att meddela om förhållanden som legat till grund för beslut om skolskjuts förändras.

För att undvika att en elev behöver göra ett skolbyte i årskurs 9 vid byte av folkbok­förings­adressen har elev möjlighet att få skolskjuts mellan hemmet och skolan om buss i linjetrafik kan nyttjas. Det gäller endast om eleven gått i sin anvisningsskola i årskurs 8. Vårdnads­havare måste ansöka om skolskjuts.

5 Hur skolskjutsen anordnas

Luleå kommun bedriver inte skolskjuts i egen regi utan har valt att upphandla transporten. Utgångspunkten är att samordna transporterna. Luleå kommun anordnar skolskjuts i första hand med buss i linjetrafik. Skolskjuts beviljas med max två resor per skoldag inklusive övergång till och från hemmet och skolan.

Där buss i linjetrafik saknas kan elever få åka med upphandlad skolbuss om det är ett flertal som har behovet. Elever som åker upphandlad skolbuss kommer att få ett färdbevis som eleven alltid ska ha med sig och visa upp för föraren vid transport till och från skolan.

Upphandlad skolbuss planeras och samordnas av Luleå kommun eller, helt eller delvis, av kontrakterad entreprenör. Elever och vårdnadshavare har inte rätt att ändra tider, färdväg, platser för på- och avstigning eller annat som har att göra med skolskjutsens utförande.

Saknas buss i linjetrafik och skolbuss kan transport med taxi bli aktuellt. Det är skolans start och sluttid som reglerar elevens hämtningstid på morgonen och efter skolans sluttid. Taxibolaget ger en hämtningstid baserad på skolans start och sluttider och sambokning sker av eleverna så att miljö och kostnadseffektiva transporter sker. Kommunens krav på taxibolaget är en samordnad transport till skolan och en samordnad transport från skolan. Eventuella sovmorgnar eller temporära ändringar i enskilda elevers scheman tas inte hänsyn till för skolskjutsen.

Det tas inte hänsyn till vårdnadshavarnas arbetstider utan endast skolans start och sluttider.

Taxi är att liknas vid linjetrafik med samåkning och anpassade tider samt hållplats/uppsamlingsplats vid transportens start och slut.

Om det krävs byte av buss mellan hemmet och skolan för eleven så beviljas eleven taxiresor om:

  • Eleven går i förskoleklass till årskurs 3.
  • Eleven går i årskurs 4 och byte av buss krävs på väg till skolan. Resan från skolan till hemmet sker med buss i linjetrafik och byte kan förekomma.
  • Eleven går i årskurs 5 till årskurs 9 där buss i linjetrafik saknas.

5.1 Elever folkbokförda på en ö i Luleå kommun

För elev bosatt på ö utan bro- eller vägfärjeförbindelse gäller att skolskjuts i första hand sker med reguljär båttrafik. Om reguljär båttrafik saknas ska huvudregeln vara att vårdnadshavare erbjuds så kallad självskjutsersättning för att skjutsa elev över vatten till och från närmaste hållplats för allmänna kommunikationer eller uppsamlingsplats för buss eller taxi på fastlandet eller ö med broförbindelse/färjeförbindelse. För ersättning för självskjuts, se rubrik 6 Självskjuts.

5.2 Restider och väntetider

Eftersom samordning sker av skolskjutsen kan väntetider uppstå. I händelse av att väntetider uppstår ska skolan erbjuda lämplig plats i skolans lokaler eller på skolgården för elever att uppehålla sig på, både före och efter skoldagen. Barn som åker med linjetrafik och byter buss kan också få två väntetider.

  • Restid för en elev ska inte överstiga 100 minuter.
  • Skolskjuts ska anpassas så att eleven är i skolan innan dess skoldag börjar.

Restid beräknas utifrån gällande tidtabell för kollektivtrafik. I de fall en skola har elever som använder skolskjuts i form av ordinarie kollektivtrafik ska skolan sträva efter att fastställa sådana tider för skoldagarnas början och slut att eleverna kan använda dessa färdmedel för skolskjuts.

5.2.1 Undantag för restider och väntetider

Andra restider och väntetider kan bestämmas av Luleå kommun för enskilda elever med funktionsnedsättning eller annan omständighet.

Angivna rese-och väntetider i punkterna ovan 5.1 kan vara längre för elever som:

  • går i annan skola än den där kommunen skulle ha placerat eleven
  • går i skolor utanför kommunen
  • har växelvis boende
  • får tillfälliga ändringar av schematider
  • är folkbokförd på en ö i Luleå kommun.

6 Självskjuts

Under vissa omständigheter kan vårdnadshavare få så kallad självskjutsersättning istället för skolskjuts. Självskjuts kan erbjudas till vårdnadshavare som har problem med den beviljade skolskjutsen och då inga andra alternativ fungerar eller är rimliga. Det innebär att vårdnadshavaren tar över det dagliga ansvaret för elevens transport till och från skolan mot en kontant ersättning. Ersättning ges endast enkel väg från hemmet till skolan och/eller från skolan till hemmet. Ersättning betalas ej ut retroaktivt.

Vårdnadshavare ansvarar för skolskjutsen som regleras i en överenskommelse mellan vårdnadshavare och Luleå kommun. Överenskommelse om självskjuts är giltig ett läsår och en ny överenskommelse ska göras inför varje läsårsstart.

Vårdnadshavaren ansvarar för att transporten sker på ett säkert sätt i enlighet med gällande trafikbestämmelser. Om det finns fler elever i samma familj som är berättigade till självskjuts, beräknas en ersättning per familj.

Avståndet mellan hemmet och skolan beräknas enligt Luleå kommuns mätningsmetod se rubrik 11 Beräkning av avstånd.

Ersättning betalas per resa, maximalt två resor per skoldag. Eventuell returresa där eleven inte medföljer ersätts inte. Betalning sker terminsvis i efterskott mot inlämnande av körjournal. Körjournal ska skickas in snarast efter terminsslut. Vårdnadshavaren får skattefri ersättning motsvarande det aktuella schablonbelopp som Skatteverket anger per mil och familj.

Vårdnadshavaren som har en överenskommelse om självskjuts, är skyldig att skyndsamt anmäla ändrade förhållanden t.ex. flyttning till ny adress. Uppsägning av överenskommelsen om självskjuts kan göras av båda parter med en uppsägningstid om 1 (en) månad.

Självskjuts kan inte nyttjas för resor till och från fritidshemmet.

7 Medföljande stödperson

Elever som beviljats skolskjuts får medföra den eller de stödpersoner som är nödvändiga för att eleven ska kunna åka med den beviljade skolskjutsen. För att ha en medföljande stödperson ska eleven ha ett beviljat LSS-beslut där behovet av stödperson styrks. Medförandet av stödpersoner begränsas till den tid eleven är i behov av stödet.

Stödperson bekostas ej av skolskjuts.

8 Rätt och inte rätt till skolskjuts

8.1 Lovskola

Elever som deltar i frivillig lovskola har inte rätt till skolskjuts. Elever som deltar i obligatorisk lovskola har rätt till skolskjuts om övriga krav för skolskjuts är uppfyllda.

8.2 När utbildning bedrivs vid annan skola

Elever som har delar av sin utbildning vid annan skola till exempel modersmål, hemkunskap, slöjd kan ha rätt till skolskjuts om övriga krav för skolskjuts är uppfyllda. Det gäller endast om utbildning vid annan skola är vid starten eller i slutet av skoldagen. Resor för utbildning till annan skola under skoldagen betraktas som verksamhetsresor.

8.3 Extra studietid

En elev som har skolskjuts till skolan ska ha likvärdiga förutsättningar som andra elever i sin utbildning. Elever som ges extra studietid kan ha rätt till skolskjuts om övriga krav för skolskjuts är uppfyllda. Den extra studietiden måste då vara organiserad och anpassad efter Luleå kommuns skolskjuts så att inga merkostnader ska uppstå.

9 Skolskjuts i mån av plats

Luleå kommun tillåter inte elever som inte uppfyller kraven för skolskjuts att åka med skolskjutsen även om det skulle finnas plats.

10 När skolskjuts inte kan genomföras

Luleå kommun kan inte garantera att skolskjuts kan utföras enligt beslut vid extrema väderförhållanden som till exempel svår halka, extrem kyla och kraftigt snöfall. Ansvaret för transporten till och från skolan ligger därmed på vårdnadshavaren.

Vid force majeure kan inte skolskjuts garanteras. Exempel på detta är krig, konflikter på arbetsmarknaden, eldsvåda, naturkatastrofer, olyckor.

11 Beräkning av avstånd

Luleå kommun mäter avståndet från hemmets fastighetspunkt till skolans mätpunkt efter närmaste väg. Avståndet mäts endast genom kommunens GIS-system för en likvärdig bedömning för alla sökande. Mätningen är en kombination av gångvägar, cykelvägar, villagator och det allmänna vägnätet mellan hemmet och skolan.

12 Borttappade färdbevis

Färdbevis är ett gemensamt namn för biljett som ger elev rätt att använda färdmedel. Om elev skadar eller tappar bort sitt färdbevis ska förlustanmälan göras i enlighet med gällande regler.

13 Ansvar vid transporter

Luleå kommun, rektor, entreprenör, förare, vårdnadshavare och elev har alla del i ansvaret för resan mellan hemmet och skolan. Alla innehar ett ansvar att rapportera tillbud till Luleå kommun.

Luleå kommun

Luleå kommun ansvarar för att ställa krav på entreprenörer vid upphandlingarna, kontakter med entreprenörerna och att organisera skolskjuts.

Entreprenör - förare

Under transporten är det föraren som ansvarar för att gällande trafikbestämmelser följs. Enligt Trafikförordningen (1998:1276) ska alla elever som åker transport med buss sitta fast med bälte och följa de ordningsregler som finns. Personer över 15 år kan bötfällas av polismyndigheten om denne inte använder befintligt bälte i bussen. Föraren ska meddela skolan om ordnings- eller säkerhetsproblem uppstår under transporten.

Föraren ansvarar för att avstigning och påstigning endast sker på fastställda hållplatser/uppsamlingsplatser.

Vårdnadshavare

Vårdnadshavare ansvarar för:

  • barnet på vägen mellan hemmet och hållplatsen/uppsamlingsplatsen samt under väntetider på hållplatsen/uppsamlingsplatsen till dess att barnet stiger på buss eller taxi.
  • att barnet kommer i god tid till hållplatsen/uppsamlingsplatsen.
  • att barnet följer ordningsregler och andra bestämmelser.
  • att ordna transport till hemmet när barnet drabbats av sjukdom under skoldagen
  • när barnet ska hämtas/lämnas på andra tider än skolans start- och sluttider t.ex. vid läkarbesök, tandläkare, mm.
  • att meddela taxibolag vid barnets frånvaro.
  • att meddela taxibolag när barnet behöver skolskjuts igen.

Om frånvaro inte meddelas till taxibolaget kommer vårdnadshavaren att debiteras för full avgift för transporten.

Vårdnadshavaren ansvarar för att barnet kommer i tid till hållplatsen/uppsamlings-platsen. Anges avgångstiden som ett tidsintervall ska barnet finnas på den anvisade platsen när tidsintervallet börjar. Om barnet är försenad till den ordinarie turen beviljas inte någon extra tur. Om barnet missar transporten är det vårdnadshavaren som ansvarar för att barnet tar sig till skolan.

Elev

Elev ansvarar för att:

  • komma i god tid till skoltransporten.
  • bära reflex vid mörker.
  • stå stilla på säkert avstånd från trafiken tills dess att transporten stannat för påstigning.
  • använda bälte under bussfärd om sådant finns, vilket är ett lagkrav.
  • sitta still på sin plats i bussen/transporten.
  • placera eventuellt bagage på hatthyllan, i knät eller under sätet.
  • sitta kvar på sin plats tills bussen/transporten stannat på hållplatsen.
  • följa ordningsreglerna.

14 Handläggning/överklagan

Alla ansökningar om skolskjuts genomgår en individuell helhetsbedömning. Beslut om skolskjuts kan överklagas på två olika sätt beroende på vilken grund beslutet är fattat på.

Allmän förvaltningsdomstol

Ett beslut om skolskjuts till anvisad skola kan överklagas till allmän förvaltnings-domstol i fråga om skolskjuts enligt 9 kap. 15 b § första stycket, 9 kap. 15 c § första stycket, 10 kap. 32 § första stycket, 10 kap. 33 § första stycket, 11 kap. 31 § första stycket, 11 kap. 32 § första stycket, 18 kap. 30 § första stycket eller 18 kap. 31 § första stycket (Skollagen 2010:800 28 kap 5 § punkt 5).

Överklagan ska ha kommit in till Luleå kommun Barn- och utbildningsnämnden (BUN) och Arbetsmarknad och gymnasienämnden (AGN) inom tre veckor från den dag vårdnadshavaren fått beslutet. I skrivelsen ska det framgå namn, adress, telefon­nummer, vilket beslut det gäller, vilken ändring av beslutet som önskas samt skälen för detta. Överklagan ska vara underskriven av båda vårdnadshavarna i de fall barnet har två vårdnadshavare.

Laglighetsprövning

Vid val av annan skola kan beslutets laglighet prövas dvs. om beslutet är olagligt, inte om beslutet är lämpligt eller skäligt. Det betyder att domstolen inte kan fatta ett nytt beslut i frågan, utan endast upphäva beslutet och kräva att kommunen fattar ett nytt beslut. Överklagan ska vara underskriven av båda vårdnadshavarna i de fall barnet har två vårdnadshavare.

Ett beslut om skolskjuts kan överklagas genom laglighetsprövning om det gäller:

beslut om skolskjuts enligt 9 kap 15b § andra stycket och 21a §, 10 kap 32 § andra stycket och 40 §, 11 kap 31 § andra stycket och 39 § 18 kap 30 § andra stycket samt 18 kap 35 § skollagen.

Sidan uppdaterades den 29 april 2025