Vem beslutar hur matsedeln ska se ut?
Barn- och utbildningsförvaltningen har ett kostpolitiskt program att arbeta efter när skolmenyn planeras. Barn- och utbildningsnämnden har utifrån gällande riktlinjer fattat beslut om det kostpolitiska programmet. I den nya skollagen från 1/7 2011 står det att skollunchen för grundskolan ska vara avgiftsfri och näringsriktig. För att nå upp till en näringsriktig lunch använder vi oss av Livsmedelsverkets riktlinjer för "Bra mat i skolan". Vi har en matsedelsgrupp som består av måltidspersonal och kostekonomer. Utifrån de synpunkter som framförs i gruppen och de pengar som Måltidsservice har försöker vi göra en matsedel som ska tilltala dig som elev.
Hur kan jag påverka menyn?
Du kan påverka menyn genom att vara med i matrådet på din skola, eller att skicka frågan med en kompis som ingår i den gruppen eller så skickar du in din fråga till måltidsservice.
Varför serveras det fisk så ofta?
Livsmedelsverkets rekommendationer säger att vi ska servera fisk 1 gång per vecka. Vi serverar olika fiskrätter av sej, hoki och lax. Tyck till eller skicka in ditt favoritrecept på fisk via "Ställ fråga och lämna synpunkter på maten"
Varför serveras det vegetariskt?
Förändrade proportioner i grytorna minskar stort matens klimatpåverkan, vi använder mindre kött och mera grönsaker, bönor och linser. Vi serverar vegetarikst en gång per vecka, det är ett politiskt beslut.
Varför får vi aldrig pizza?
Tyvärr räcker vår ugnskapacitet inte till för att tillaga pizza i den takt som behövs under en lunchservering.
Varifrån kommer potatisen?
Vi köper potatis från Wikströms potatis i Södra Sunderbyn och ett företag i Östra Norrbotten som heter Outinens potatis.
Kan vi få tacos oftare?
Vi serverar tacos 1 gång per termin och försöker då att lägga den serveringen så att det är säsong för grönsakerna som ska serveras till.
Vad ska det finnas på salladsbuffén?
Det ska finnas minst 5-6 sorter. I vår buffé ska det finnas en sallad av morot, en av vitkål, en blandsallad, en "burk" t ex majs, champinjoner, en sallad på potatis/ris/pasta och en valfri sort.
Vad menas med säsongsanpassade grönsaker?
Det innebär att vi inte kan äta tomat, gurka och sallad året om utan att man handlar och tillagar de grönsaker som är färska just nu i närområdet. Att välja frukt och grönsaker efter årstid.
Hur tänker Måltidsservice på miljön?
Kommunen ställer krav på våra transporter när våra upphandlingar görs. Där finns krav på de fordon som ska transportera livsmedlen till våra kök. Våra politiker har genom strategin för måltidsverksamheten ställt krav på oss att vi ska servera mer ekologiska livsmedel, i dagsläget serverar vi eko/kravprodukter såsom mjölk, fil, grädde, bananer, färska grönsaker efter säsong, bönor, flingor, havregryn, vissa kryddor, krossad tomat. För att minska risken för utfiskning köper vi fisk från hållbara bestånd, dvs vi väljer MSC-certifierad fisk. Vill du veta mer om MSC gå in på www.msc.org
. Alla våra kök källsorterar sina sopor.