Penselskrift

Penselskrift är syskon till verket Landskapspartitur, som är placerat på samma hus och utfört av samma konstnär. Färgsättningen med dominerande blå färgtoner och röda accenter och uttrycket i det abstrakta bildspråket knyter dem samman.

Penselskrift eggar med sitt mångtydiga utförande ens fantasi. Måhända kan man i verket tycka sig se himmel och molnmassor, vindpinade björkar och häftigt forsande vattendrag. Eller kanske man ser en rörelse, ett häftigt skuttande djurs bakben som sveper över bildytan?

Titeln Penselskrift talar dock om det konstnärliga arbetet i sig: Vad man än tycker sig se i bilden är det ett resultat av en pensels arbete på en yta, konstnärens penseldrag har skapat en bild för betraktaren att läsa; att fritt tolka.

Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.

1989 Bertil Sundstedt

Centrum

Emalj

Visa på karta

Om konstnären

Bertil Sundstedt

Bertil Sundstedt är konstnär, kritiker och pedagog på konstlinjen vid Sunderby folkhögskola och vid Luleå Tekniska Universitet inom mediedesign. Sin konstnärliga utbildning fick han huvudsakligen genom studier i oljemåleri hos konstnären Tex Berg på 60-talet och på Konstfackskolan i Stockholm 1970 —71.

Som konstnär arbetade han tidigare främst med skulptur men numera ägnar han sig mer åt måleri och emaljarbeten och ofta rör sig hans arbeten i vid mening kring motsättningarna i tillvaron; mötet mellan ljus och mörker, ont och gott, frihet och begränsning.

Bertil Sundstedt har haft separatutställningar över hela Sverige men också på många ställen i Europa och han har utfört ett flertal offentliga utsmyckningar. I centrala Luleå återfinns hans två verk "Penselskrift" och "Landskapspartitur" och i Gammelstad hans "Paradisträdgård"

Sidan uppdaterades den 15 november 2023