Förgylld hängränna över ingången till femte magasinet

Förgylld hängränna och stenbänk

När hängrännan och delar av stuprören förgylldes förvandlades den vardagliga entrén med dess system för takavvattning till en portal med gyllene omfattning. En entré som elever och studenter kan passera genom med stolthet, som om konstverket säger till dem: Se, denna port är för dig och dess guld glimrar för dig - så känn ditt värde likt en kunglighets!

Därtill ville konstnären åstadkomma en sittplats i anslutning till entrén då där inte fanns någon sedan tidigare. Det blev en massiv stenbänk; ett stenblock hugget ur naturen, endast lätt anpassat för sittande och vars gråsvarta, tämligen skrovliga framtoning kontrasterar effektfullt mot det glimrande guldet. Den svarta gabbro den är huggen i är en norrbottnisk stenart som bryts i Sangis, i Kalixtrakten.

När Mats Wikström fick i uppdrag att göra en utsmyckning i anslutning till entrén till 5:e magasinet, som inrymmer gymnasiets bildestetiska program och Teaterhögskolan, valde han att arbeta med den befintliga hängrännan och dess stuprör eftersom han tyckte att installationen inramade byggnadens entré på ett fint sätt. Dessutom gillade han idén att använda sig av en för praktiska ändamål installerad byggdetalj; att förtydliga och förädla den.

Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.

Detalj av förgylld hängränna
Bild av stenbänken som ingår i konstverket och som står bredvid ingången
Förgylld hängränna sedd rakt framifrån

Mats Wikström

Norra hamn

Bladguld och svart gabbro

Visa på karta

Om konstnären

Mats Wikström

Mats Wikström är född 1954 i Stockholm, uppvuxen i Arvidsjaur och bosatt och verksam i Luleå. Han är en mångsidig man som bland annat har verkat som målare, skulptör, performanceartist, musiker, filmare och skribent.

Så här har han uttryckt sig om kultur: "Kan det vara en kraft att förändra samhället, en glödande och irriterande boll av samhällsdebatt som studsar omkring i vår vardag och får oss att reflektera över hur vi framlever våra liv?" Det är klart att man, med denna inställning till kultur som en möjlig radikal samhällskraft, understundom kan uppfattas som provokativ.

Med bakomliggande allvar präglas Wikströms verk inte sällan av både humor och en viss självironi och han söker ständigt nya vägar för att uttrycka sig. I Luleå, i Örnäsets centrum, finns även hans skulptur "Torbjörn Säfve i brons".

Sidan uppdaterades den 15 november 2023