Program Bok & Bild fredag 20 oktober

Här hittar du fredagens program på Bok & Bild. Fler föreläsare och gäster tillkommer.

12.00–12.45 Svensk polarforskning

Från dåtidens upptäcktsresande till moderna expeditioner i forskningens tjänst
Lokal:
Olga Bardh i Kulturens hus

Samarrangeras med studieförbundet Folkuniversitetet

Polarforskningssekretariatet har sedan 2019 sitt säte i Luleå. Myndighetens uppdrag är att planera och organisera polarexpeditioner till både Arktis och Antarktis.

Sverige har sedan förra sekelskiftet varit en del av historiska upptäcktsresor under dramatiska umbäranden till dagens moderna polarexpeditioner med avancerad polarinfrastruktur, båda med syftet att finna kunskap. Dåtidens polarfärder med målet att utforska de okända polartrakterna har gett upphov till dagens expeditioner som förser samhället med kritisk data. Idag undersöks polarområdena för att kunna förstå förändringar i klimatet och dess påverkan av jordens ekosystem.

Sedan 1988/89 har Polarforskningssekretariatet gett konstnärer möjlighet att delta i expeditioner till polarområdena. Både likheter och skillnader mellan konstnärliga och vetenskapliga praktiker har blottlagts, men också hur och på vilka sätt man har närmat sig polartrakterna, vilka reflektioner som då har väckts, vad man har valt att undersöka och tolka, samt med vilka resultat.

polarforskningen

13.00 Expedition Konst

Konstvisning
Lokal: Konsthallen i Kulturens hus

Efter Svensk Polarforsknings föreläsning finns kl. 13.00 möjligheten att följa med på en konstvisning i utställningen Expedition Konst i Konsthallen, Kulturens hus.

En samlingsutställning med konstnärer som medverkat på forskningsexpeditioner till Arktis och Antarktis. Utställningen tar upp frågor om klimat, miljö och hållbarhet men även mer existentiellt kring hur det är att leva i världen.

Medverkande: Bigert & Bergström, Josef Bull, Dascha Esselius, Svenerik Jakobsson, Bo Landin, Lars Lerin, Efva Lilja, Hanna Ljungh, Johan Petterson, Ida Rödén och Sigrid Sandström.

Utställningen görs i samarbete med Polarforskningssekretariatet och har tidigare visats på Waldemarsudde i Stockholm.

13.15–14.00 Peter Moilanen

Narkotikapolisens förändring globalt och i Sverige
Lokal: Olga Bardh i Kulturens hus

Samarrangeras med studieförbundet NBV Norr

Peter Moilanen, är chef för Narkotikapolitiskt Center (NPC). Hur har synsättet förändrats på narkotika, och hur har det gått förländerna som har legaliserat? I föreläsningen får vi veta mer om hur narkotikapolitiken har förändrats i Sverige och utomlands.

Peter bemöter kunskap och statistik i olika påståenden, skulle gängkriminaliteten minska vid legalisering av narkotika? NPC är inte för en legalisering men föreläsningen tar inte ställning, utan ger åhöraren möjlighet att bilda sin uppfattning inom ämnet.

Narkotikapolitiskt Center är ingen egen organisation, men funderar som ett nätverk för flera organisationer, som Studieförbundet NBV, IOGT-NTO, Föräldraföreningen mot Narkotika, KRIS med flera. De jobbar med stort fokus på prevention och tidig upptäckt, i samverkan med aktörer som skola, socialtjänst, polis och frivilligorganisationer.

Peter Moilanen

14.00 Stina Wirsén goes fredagsmys

Lokal: Stadsbiblioteket/Konstlabbet i Kulturens hus

Författaren och illustratören Stina Wirsén gästar bibliotekets Fredagsmys under Bok & Bild. Stina läser en saga i bibliotekets Upplevelserum och fortsätter sedan att skapa med barnen i Konstlabbet. För barn 3-6 år.

Bebisbrokiga och Vem-serien

Med sin unika och oemotståndliga stil är Stina Wirsén är en av landets mest älskade illustratörer och barnboksförfattare. Hon har gjort en rad egna pekböcker i serien bebisbrokiga, där hon står för såväl text som bild. Dela!, Titta!, Nej! och Bygga! är ett urval av dessa. Stina har också skapat en Vem-serie som tar upp olika frågor, till exempel vem är sjuk, död, ensam, sover inte och vem stör? Serien har sedan starten 2005 getts ut regelbundet med ett par nya böcker varje år. I böckerna följer läsaren Nalle, Katten, Nallegris, Fågel och Kanin och deras uppväxt och ofta vardagliga problem.

Boka din plats

Fritt inträde, boka din plats på kulturenshus.com Länk till annan webbplats.. Biljetterna släpps 13 oktober.
För barn 3–6 år.

14.30–15.15 Tina Persson

Den mentala hälsoinspiratören
Lokal: Olga Bardh i Kulturens hus

Samarrangeras med studieförbundet Vuxenskolan

Tina Persson föreläser, coachar och är krönikör för Luleå Gratistidning. Hon har beskrivits av sina kunder som positiv och lösningsfokuserad. I Tinas föreläsning En Svag nyans av rosa får vi följa hennes bröstcancerresa och om att våga återta livet. En resa där rädslan vändes till en insikt i att resan hade en större mening. En mening som Tina gärna pratar och skriver om, och där hon också valt att engagera sig i patient och närståenderådet i Regionala cancercentrum i norr.

Tina Persson

15-16.40 Folkets bio Royal: This world is not my own

Lokal: Lilla salen i Kulturens hus

En sprakande och vindlande berättelse om Nellie Mae Rowe – slavdottern som blev självlärd konstnär. Via henne speglas den amerikanska segregationen och rasismen men också medborgarrättsrörelsen i 1900-talets Atlanta. Nellie Mae Rowes öde kommer till liv via lekfulla animationer och hennes fantastiska konst. Ett eklektiskt porträtt om drömmen att leva självständigt med det egna uttrycket ständigt närvarande.

Regi: Marquise Stillwell, Petter Ringbom
Språk: Engelska
Text: Svenska
Länder: Sverige, USA
Produktionsår: 2023
Originaltitel: This World Is Not My Own

15.45–16.30 Anna Clarén, Jens Bäckström och Linn Wallo

Presentation och samtal kring två mycket nära och djupt personliga fotoböcker
Lokal: Olga Bardh i Kulturens hus

Samarrangeras med Galleri Syster

Ett liv tillsammans med barn med olika funktionsvariationer är ett liv som tar nya former. Det har såväl Anna Clarén som Jens Bäckström och Linn Wallo erfarenhet av. Gemensamt är också att de alla skapar, fotograferar och skriver och funderar över styrkan i dessa processer.

I boken Är han alltid lika glad dokumenterar Ivars föräldrar Jens och Linn åren efter att sonen fått diagnosen Angelmans syndrom. Genom platser, människor och händelser i personliga texter och svartvita bilder får läsaren inblick i en del av den bearbetningsprocess som sedan ligger till grund för boken. Jens Bäckström är fotograf och Linn Wallo är beteendevetare, de och sönerna Ivar och Agne bor och verkar i Luleå.

I boken När allt förändrades av Anna Clarén möts dokumentära foton och nedtecknade dialoger i manusform. Fragment av situationer och ögonblick beskriver en tid där allt ska förstås och läras om. Anna beskriver hur hon kameran under fyra års blev till en kanal att leda ut det kaos av motstridiga känslor som hon upplevde. Anna Clarén är fotograf, boende och verksam i Bålsta.

Presentationerna följs av ett samtal tillsammans med Anja Örn från Galleri Syster, som har personliga erfarenheter i ämnet.

bild Galleri syster

16.45–17.30 Anna Gavanas

Från disko till rejv och jungle i den svenska dansmusikhistorien
Lokal: Loungen i Kulturens hus

Den elektroniska dansmusikkulturen har färdats från underjordiska och marginaliserade sammanhang rätt in till kulturlivets etablissemang.

I dag strömmar såväl reklammakare, som arrangörer, filmmakare och entreprenörer till de elektroniska dansmusikscenerna med anspråk på rötter i historien.

Men vilka var egentligen ursprungssammanhangen för dansmusikscener som disco, rave och jungle? Och hur har de omtolkats och emottagits när de färdats till svenska städer?

Utifrån sina böcker om elektronisk dansmusikhistoria, främst i boken ”Från Diskofeber till Rejvhysteri”, diskuterar författaren hur dansgolvens utveckling kan relateras till skiften i myndigheters politik, mediers dynamik och socio-politiska motsättningar.

Efter föreläsningen levererar Gavana som kvällens DJ under Weekend vibes, musik som får oss i rätt helgstämning och spelar ett vinyl-set som spänner över den elektroniska dansmusikhistorien från 1970-talet till 1990-talet; från disco via acid house till jungle.

17.30–21.00 Weekend Vibes

Lokal: Loungen i Kulturens hus

Höstens första Weekend Vibes går av stapeln under Bok & Bild, fredag den 20 oktober. Starta helgen hos oss med skön musik, god mat & dryck och härliga helgvibbar. Allt i Loungen med stans bästa utsikt, 17.30-21.00.

“Music always sounds better on Friday”

Stämmer det? Kom hit och känn efter. Från Loungenscenen levererar kvällens DJ Gavana musik som får oss i rätt helgstämning.

Gavana har varit verksam som DJ sen 1990-talet med fokus på UK steppers dub, italo disco, house och jungle/ drum&bass. Hon har spelat på klubbar och festivaler i Sverige, USA och Storbrittannien och producerar även egen musik under namnet Gavana samt tillsammans med Pufferfisk, Bass Trolls och Thessaly Hifi. I kväll spelar hon ett vinyl-set som spänner över den elektroniska dansmusikhistorien från 1970talet till 1990-talet: från disco via acid house till jungle.

– Många glada hälsningar, jag ser fram emot att ses i Luleå, hälsar Gavana

Gavana medverkar även i ett bokprat innan, Från disko till rejv och jungle i den svenska dansmusikhistorien, 16.45-17.30 i Loungen.

“It´s weekend, do something your future self will thank you for”

Loungebaren

Loungenbaren öppnar 17.30 och här serveras både mat och dryck.

Kom som du är, stanna en stund eller stanna länge, du väljer din Weekend Vibe.

Ålder: 18+

17.00–17.45 Maxida Märak

En föreläsning om hur ordet kan bidra till förändring
Lokal: Lilla salen i Kulturens hus

Samarrangeras med Navet, Ung i Luleå och Unga biblioteket

Med jojken som drivmedel blandar Maxida Märak pop, hiphop och R&B och gör något som ingen annan. Alltid med en tyngd och ett budskap där Sápmi är normen. Texterna är raka och ärliga, ofta politiska. Hon skriver sin historia och hoppas att genom den kunna väcka tankar och förståelse för sig och sitt folk.

Även om budskapet i hennes låtar är tydligt så är det inte politiken som driver henne som artist. Det är strävan efter att skapa fet musik. På scenen är Maxida kaxig och tar för sig. Hon är hellre för mycket än för lite.

Maxida Märak medverkade i TV4:s Så mycket bättre 2021. 2022 gjorde hon över 100 spelningar samtidigt som hon släppte ny musik där hon samarbetat med bland andra Melissa Horn, Joakim Berg och Carl Falk. Sedan debuten 2015 har hon sällan legat på latsidan och 2023 är inget undantag – snart väntar mer musik signerad Maxida Märak.

Maxida

18.00–20.00 Maxida Märak, workshop (13–20år)

Lokal: Konstlabbet i Kulturens hus

Samarrangeras med Navet, Ung i Luleå och Unga biblioteket

Träna på att uttrycka dig genom det skrivna ordet tillsammans med Maxida Märak.

Workshopen passar både nybörjare och den som är van att skriva och riktar sig till dig som är mellan 13 och 20 år. Välkommen till Konstlabbet klockan 18-20. Vi bjuder på mat!

Workshopen är en del i projektet Med egna ord. Projektet är finansierat av Kulturrådet och ska inspirera unga till att ta del av texter och att själva få testa skapa.

Om du har frågor inför ditt besök så kan du skicka ett mail till: unga.bib@lulea.se

Navet Instagram: www.instagram.com/navetlulea/ Länk till annan webbplats.
Ung i Luleå Instagram: www.instagram.com/ungilulea/ Länk till annan webbplats.
Maxida Märaks Instagram: www.instagram.com/maxidamarak/ Länk till annan webbplats.

18.15–19.00 Jens Lapidus

Advokater, antihjältar och alla berättelsers moder
Lokal: Lilla salen i Kulturens hus

Hur kan man använda litteraturens kraft för att förbättra världen? Hur lyckas man gestalta människor som kan vara raka motsatsen i förhållande till en själv?

Jens Lapidus är advokaten som med Snabba Cash blev en av Sveriges mest kända författare. Sedan debuten 2006 har Jens släppt ett flertal bästsäljande böcker bland annat Vip-rummet, Top Dogg och Mr Ett. Samtliga böcker i Snabba Cash-trilogin filmatiserades 2010-2012 med Joel Kinnaman i huvudrollen och toppade biolistorna. Även romanerna i Top Dogg-sviten har dramatiserats som TV-serie för C More och TV4. I höst är Jens aktuell med nya boken Död man walking och syns i TV-rutan som juridisk expert bland annat i TV4s Efter fem.

Jens Lapidus berättar om likheterna mellan sitt författarskap och advokatyrket, och hur det kom sig att han som framgångsrik advokat började skriva. Jens yrkesrelation med unga kriminella har gett honom en insikt i vad vi kan göra för att bekämpa gängvåld.

Med spännande och roliga anekdoter, bland annat det absolut läskigaste telefonsamtalet han någonsin fått, ger Jens publiken en tankeställare och insyn i en annan värld som kanske finns närmare än vi vill tro.

jens lapidus

19.30–20.15 Stina Wirsén

Om små barn och stora känslor
Lokal: Lilla salen i Kulturens hus

Med sin unika och oemotståndliga stil är Stina Wirsén är en av landets mest älskade illustratörer och barnboksförfattare.

Som illustratör har Stina pendlat mellan genrer som mode, litteratur och psykologi. Även hennes barnböcker har en stor bredd och växlar i både stil, genre och metod. Hon har bland annat gjort illustrationer till pekböcker för de minsta, antologier, bokomslag, samt text- och bilderböcker.

Stinas karaktäristiska bilder publiceras i såväl böcker som i dagstidningar, modemagasin och på frimärken. Och hennes arbete för Dagens Nyheter har haft stor betydelse för hur den svenska tidningsillustrationen har utvecklats och fått en starkare ställning inom dagspressen.

Stina är engagerad i barns rätt att läsa och skapa, och arrangerar workshopar på förskolor och bibliotek runt om i landet. Hennes böcker tar på ett enkelt och rakt sätt upp vanliga men svåra känslor som både barn och vuxna kan behöva handskas med, så som sjukdom, död eller kärlek.

Samtalet, som leds av Erica Rönnbäck, kommer handla om Stina Wirséns skapande där barnet står i främsta rummet.

Under Bok & Bild ställer hon även ut sin bilderbokskonst på Luleå stadsbibliotek med vernissage den 19 oktober. Hon deltar också i Fredagsmys och skapar i Konstlabbet tillsammans med barn i åldern 3-6 år. Biljetter släpps 13 oktober.

Stina Wirsén

Sidan uppdaterades den 18 oktober 2023