Grävskopor-i-arbete

Nybyggnadskarta

Nybyggnadskartan är en aktuell karta oftast i skala 1:500 över en fastighet som redovisar fastighetens exakta gränser och byggrätt enligt den gällande detaljplanen.

Tänk på att det finns risk för skalfel när du skriver ut kartan själv. Kontrollera alltid mot skalstocken för att upptäcka eventuella fel. Kontrollera också så att symboler och teckensnitt ser rätt ut innan du skickar in situationsplanen till miljö- och byggnadsnämnden.

Taxa för nybyggnadskarta


Mervärdesskatt (25%) tas ut på avgift för nybyggnadskarta som kommunen tillhandahåller när nybyggnadskartan inte behövs för bygglovsprövning.

Nybyggnadskarta

 

Avgift (kr)

Fastighetens yta 0-5 000 ²

Inom planlagt område

18 696


Utanför planlagt område

15 580

Fastighetens yta ≥ 5 001 m²

Inom planlagt område

20 254


Utanför planlagt område

17 138

 Kommentar

Vid beräkning av taxan har vi utgått från de mallar och underlag som tagits fram av Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.
Mallar och taxebestämmelser | SKR Länk till annan webbplats.


(Plan- och bygglagen, PBL 12 kap 4 § PBL)
4 § Om det behövs en karta för prövningen av en fråga om bygglov inom ett område med sammanhållen bebyggelse (nybyggnadskarta) och sökanden begär det, ska byggnadsnämnden tillhandahålla en sådan karta.

Behöver jag en nybyggnadskarta?

Miljö- och byggnadsnämnden beslutar om nybyggnadskarta krävs. Avdelning Miljö och bygg hjälper dig om du har några frågor om vilken typ av kartunderlag som du behöver för din situationsplan.

När kan en nybyggnadskarta behövas?

I samband med bygglovsansökan krävs alltid en situationsplan. Inom detaljplanelagda områden ska situationsplanen alltid baseras på en aktuell nybyggnadskarta. Att situationsplanen ska baseras på en nybyggnadskarta kan även krävas i andra fall, till exempel om bygglovet avser byggnation utanför detaljplan men med anslutning till kommunalt VA eller vid byggnation nära fastighetsgräns.

Vad är en nybyggnadskarta?

Nybyggnadskartan utgör en samlad redovisning av:

  • Fastighetens exakta mått och läge redovisade med fastighetsgränser.
  • Gällande planer, byggnadsreglerande bestämmelser och officialrättigheter för aktuell fastighet, till exempel planbestämmelser, strandskydd, fornlämningar, kommunalt vatten- och avloppsområde, skyddsområde för vattentäkt, servitut, ledningsrätt eller gemensamhetsanläggningar. Aktuell detaljplan bör ha vunnit laga kraft och eventuell fastighetsbildning vara genomförd innan slutlig nybyggnadskarta upprättas.
  • Befintliga byggnader.
  • Markhöjdskillnader redovisade med markhöjdpunkter.
  • Vägar, gator och gatuhöjder.
  • Detaljer om förhållanden på fastigheten t ex luftledningar, kabelskåp och belysningsstolpar.
  • Anslutningspunkter för vatten och avlopp (dagvatten, spillvatten), redovisade med höjd och dimension för anslutande ledningar i förbindelsepunkt.
  • Angränsande fastigheter och deras byggnader intill aktuell fastighet.

Sidan uppdaterades den 24 september 2019