En familj med en mamma, en pappa och tre barn som står framför ett träd i en villaträdgård

Mer Luleå för fler Luleåbor – målet är 100 000 till år 2040

Luleå ska inte växa bara för sakens skull. Det är något som behöver hända för att vi ska lyckas med omställningen inom industrin och därmed minska vår klimatpåverkan. Samtidigt ställer hela Luleå kommun om, för klimatet och för att möta utmaningarna i samhället.

Nya möjligheter skapas för det lokala näringslivet att växa och med fler jobb kommer fler människor. Hur snabbt vi växer återstår att se, men huvudsaken är att Luleå kommun fortsätter att utvecklas så att människor kan trivas här – nu och i framtiden.

Hur ser Luleå kommun ut år 2040?

100 % fungerande vardag
100 000 invånare
5000 nya jobb
0 klimatpåverkan

Målet är att Luleå kommun år 2040 är ett inkluderande samhälle där vi fokuserar på hög livskvalitet och tar hänsyn till klimat och miljö. Samtidigt har kommunen då växlat upp för att kunna ge service till en större befolkning. Är det möjligt att till år 2040 skapa ett Luleå för 100 000 invånare? Ja, men ska vi bli betydligt fler så behöver vi mer – av allt. Bostäder, omsorg, cykelvägar och allt annat en kommun behöver, och allt ska vara hållbart för framtiden.

Se filmen om vad kommunen säger om framtidens Luleå

Stora pensionsavgångar och utvecklingen inom industrin gör att behovet av människor som kan jobba i kommunen ökar. Precis som i resten av Sverige blir Luleå kommuns befolkning också allt äldre vilket även gör att behoven av människor som kan jobba inom omsorgen ökar. Samtidigt blir vi färre invånare i kommunen som är i arbetsför ålder. Vi behöver alltså fler människor som kan arbeta inom de nyetablerade företagen och fler till den kommunala omsorgen för att ta hand om våra äldre.

Är det en magisk siffra? Kanske. Forskning visar att kommuner med fler än 100 000 invånare har fördelar framför mindre orter. De erbjuder en rikare blandning av människor, närhet till kommunikationer, service och infrastruktur och också ett större utbud av kultur, restauranger och upplevelser. Luleå är bra idag, men vi behöver utvecklas så att vi kan fortsätta vara bra. Vi vill inte bli en storstad men det ska gå att leva ett helt, roligt och meningsfullt liv i Luleå kommun

För att göra plats för 100 000 invånare behöver det byggas upp till 800 nya bostäder varje år fram till 2040. Det är nästan dubbelt så mycket som byggs i kommunen 2024. Luleå ska växa procentuellt lika mycket i stad och på landsbygder. Nya lägenheter byggs på Kronan och det planeras för nya bostäder på bland annat Hertsöheden och Notviken. Kommunen planlägger mark i Rutvik och Antnäs. Det kommunägda bostadsbolaget Lulebo har fått i uppdrag att bygga mellan 450–900 nya bostäder till 2027 års slut. De ser goda möjligheter att utöka sitt bestånd i byar och på landsbygder, bland annat i Antnäs och Rutvik. I kommunen planeras det även för så kallade entreprenörsbostäder, tillfälliga bostäder för de som reser hit för att jobba under viss tid, på Porsön och Hertsöheden.

Var ska alla människor som kommer hit bo?

Ett samtal med Frida Lindberg, planchef Luleå kommun och Erik Ranängen, bransch- och föreningsansvarig Byggföretagen Norrbotten.

Hela kommunen ska växa

Cirkeldiagram som visar att en fjärdedel av kommunens befolkning är landsbygdsbor och att tre fjärdedelar av befolkningen är stadsbor

En fjärdedel av Luleå kommuns invånare bor i någon av kommunens mer än 200 byar. Byarna som räknas till landsbygder delas ofta in i Norr-, Mitt- och Sörbyarna. Det finns också 12 bebodda öar i skärgården.

Luleå kommun ska växa, både på landsbygder och i stad. Det är viktigt för att vi ska lyckas med omställningen. En växande landsbygd som samverkar med staden leder till en starkare kommun. Luleå kommun har en bredd av attraktiva livsmiljöer som erbjuder invånarna frihet att välja hur de vill bo.

Här finns allt från en urban stadskärna med centralt belägna lägenheter till modern landsbygd med fiberanslutna villor och gårdar. Av kommunens nästan 80 000 personer bor idag ungefär 25 procent på landsbygden. Eftersom kommunen ska bli 100 000 år 2040 så behöver landsbygden växa proportionerligt med 4000 personer.

96 %

Visste du att hela 96 procent av Luleå kommun består av landsbygder. Det är nästan hela landytan. 10 procent av landsbygderna består dessutom av öar i vår skärgård.

Luleå kommun har stor variation av landsbygder, allt från öar i skärgården och havsnära lägen till bördiga älvdalar och skogslandskap. En positiv tillväxt och utveckling av landsbygderna skapar förutsättningar för en långsiktigt hållbar utveckling av hela kommunen. För att kunna växa på landsbygderna jobbar kommunen med att skapa tomter att bygga på, bygga flerbostadshus, utveckla kommunal service i form av skola, vård och omsorg, samt kollektivtrafik. För att göra tillväxten möjlig letar kommunen efter flexibla, nya sätt att nyttja befintliga lokaler och samverka med andra parter, där en viktig part är civilsamhället.

Vilken roll spelar kulturen i framtidens Luleå?

Ett samtal med Marie Wallstén, Kulturens hus och Fredrika Johansson, Kulturföreningen Ebeneser.