Luleå industripark

Industrin ställer om till en fossilfri framtid

Luleå har en lång historia som industristad. Samtidigt som industrin har bidragit till trygga arbetstillfällen och ett växande näringsliv även inom andra branscher, har industrin också stått för stora, fossila utsläpp. Just nu pågår en historisk omställning inom industrin för att fasa ut fossila bränslen och ersätta dem med rena energilösningar.

Omställningen händer nu och den händer här. Tack vare våra unika förutsäningar med fossilfri el, rent vatten, råvaror, trygga och stabila förhållanden och goda transportvägar är Luleå ett viktigt nav i den gröna omställningen.

Utsläppen från industrin är 95 % av Luleås totala utsläpp (2022). Målet är ingen klimatpåverkan.

Utsläppen från industrin är 95 % av Luleås totala utsläpp (2022). Målet är ingen klimatpåverkan.

Det är vi människor, som genom utsläpp av växthusgaser, orsakar förändringar i vårt klimat. Det är också vi som behöver lösa problemet. Vi måste minska våra utsläpp för att kunna lämna över en planet som våra barn och barnbarn kan leva på. Stålindustrin står idag för de största utsläppen av koldioxid i Luleå kommun och för hela 10 procent av Sveriges totala utsläpp. Att industrin ställer om är alltså nödvändigt för att vi ska minska samhällets påverkan på klimatet.

I Luleå industripark utvecklas nya lösningar

Luleå industripark, ett område som består av Svartön och Hertsöfältet tillsammans, samlar de företag som utvecklar nya lösningar för en fossilfri framtid.

Industriaktörerna ställer om

Ett samtal med Frida Berglund, samhällsomställningschef Luleå kommun, Ulrika Håkansson, projektchef LKAB och Lotta Jakobsson, Director of Transformation SSAB.

Nya aktörer i Luleå industripark

Ett samtal med Peder Enoksson, projektchef Talga AB, Christoffer Falk, projektledare Uniper AB, Ulrika Hagman, projektchef Power2Earth AB och Anna Lindh Wikblad, kommundirektör Luleå kommun.

Luleå hamn bygger ut

Utbyggnaden av Luleå Hamn i anslutning till industriparken är en förutsättning för industrins omställning. Muddring av farleder och ny djuphamn i projekt Malmporten gör att Luleå kan ta emot större, fullt lastade fartyg och hantera tre till fyra gånger så mycket gods som idag. Dessutom anpassas hela hamnen för att hantera helt nya godsslag jämfört med idag. Detta, och mycket mer ska bli verklighet här hos oss i Luleå.

Luleå Hamn ska bli Sveriges näst största transporthamn, hur påverkar det Luleå och Luleåborna?

Det kommer att märkas när hamnen byggs ut för framtidens behov. I filmen berättar Anders Dahl, vd för Luleå Hamn och Rickard Lundmark, vd för Luleå kommunföretag vad detta betyder. Intervjun spelades in under våren 2024.

Samarbete the Luleå way

Omställningen har en mängd utmaningar som vi bäst löser tillsammans. Ett exempel är Luleåmodellen där Luleå Energi bjudit in olika aktörer för att tillsammans hitta det bästa alternativet för hur elnätet ska byggas ut och användas.

Ett annat exempel är ”Grönt industriellt forum i Luleå” där industriföretagen i Luleå diskuterar sina gemensamma utmaningar och förutsättningar. Målet kan vara lösningar för infrastruktur eller bättre sätt att ta vara på resurser.

Givetvis samarbetar också kommun, kommunbolag och andra aktörer över kommun- och regiongränserna med andra frågor kopplat till energi och hur vi lyckas med omställningen.

I Luleå gillar vi att arbeta tillsammans för att få saker att hända!

Möjligheter med omställningen

Utropstecken

Hela världen behöver ställa om för att minska utsläppen av växthusgaser och hejda de pågående klimat­förändringarna. Våra naturresurser här i norra Sverige och i Luleå ger oss möjlighet att vara ett nav i den gröna omställningen. Vi behöver omfamna den möjligheten och ta vårt ansvar. Det medför också en unik chans att utveckla vår kommun för kommande generationer, med nya jobb och innovativ utveckling. Om vårt samhälle inte lyckas med omställningen kommer klimatförändringarna att bli allt allvarligare. Kommunen riskerar även att hamna efter i utvecklingen och kanske gå miste om spännande jobb, stora investeringar och nya invånare.

Kraftförsörjningen är viktig för omställningen

Omställningen som pågår inom industrin och i samhället i stort driver på det ökande behovet av el i Luleå och hela regionen. Kraftförsörjningen är helt
avgörande för omställningen och Luleås konkurrenskraft och tillväxt. För att möjliggöra industrisatsningarna och samhällets utveckling behövs nya elledningar och stationer som kan stärka elnätet. Svenska kraftnät är
den myndighet som ansvarar för kraftsystemet i Sverige.

Hur ska vi säkra tillgången på fjärrvärme och el i framtidens Luleå?

Ett samtal med Frida Berglund, samhällsomställningschef Luleå kommun och Magnus Johansson, Luleå Energi.