
Vi bygger längs Öresvägen på Lerbäcken säsong 2025
Arbetena som ska utföras på gatan är schakt, det vill säga grävning, återställning av markområde och slutligen asfaltering.
Kort fakta om projektet
Vi arbetar längs Öresvägen för att vägen har uppnått sin tekniska livslängd och är i stort behov av renovering så att vägen uppnår nybyggnadsstandard.
I och med denna ambition kommer vägen i sin helhet att få en ny utformning.
Här bygger vi
Tidplan
- Augusti 2025: Byggstart första veckan efter semestern, första veckan i augusti
- Oktober 2025: Avslut arbete
- Observera att tidplanen kan komma att ändras.
Begränsad framkomlighet
Arbetet innebär att det emellanåt, under korta stunder, kommer att vara begränsad framkomlighet till er fastighet och i området. Dessutom är en del tunga maskiner i drift. För både er och våra anställdas skull vill vi att ni respekterar de hastigheter samt avstängningar som gäller inom arbetsområdet.
Bra att tänka på
I samband med att vi arbetar på ert område vill vi att ni hanterar era sopkärl, brevlådor och fordon utifrån rådande omständigheter och flyttar på dem när vi är i närheten av er fastighet.
Vår personal är extra vaksamma när de arbetar i bostadsnära områden men vi önskar att föräldrar pratar med sina barn om faran i att vistas där stora maskiner kör. Håll gärna ett extra vakande öga på era husdjur också.
Gatans utformning utgår från en ny standard för bostadsgator som användsa v kommuner i hela Sverige.
Hög trafiksäkerhet med fortsatt god framkomlighet och billigare drift är den största anledningen för Luleå kommuns förändringsarbete med gatornas utformning i det kommunala vägnätet. Det är bland annat säkerheten som prioriteras i trafikplaneringen.
Vädrets påverkan bidrar till nytt tänkesätt
En viktig aspekt för arbete med gatumiljön är de senaste årens opålitliga väderförhållandena med ökad risk för översvämningar på hårdgjorda ytor, läs asfalt. Ett tätare Luleå gör att andelen hårdgjorda ytor ökar och tillgänglig mark för omhändertagande av dagvatten minskar, vilket konstateras i kommunens ”Dagvattenplan”. Länk till annan webbplats.
Där betonas också vikten av att arbeta för en hållbar dagvattenhantering med öppna dagvattensystem. För att klara av detta ska man som ett steg vid ombyggnation av infrastruktur, vägar et cetera, minskas körbanans hårdgjorda yta och ersätta dessa med gröna ytor.
Minskad köryta
I praktiken innebär det att en asfalterad gata i ett bostadsområde smalnas av och ger plats till växtlighet i någon form.
För Öresvägen gäller att den körbara ytan blir 5,5 meter bred jämfört med den gamla standarden som mätte 11- 12 meter.
Tryggt och tillgängligt
Att erbjuda trygga, tillgängliga och trafiksäkra lösningar är viktigt. Hastigheter ska anpassas och gatornas utformning ska tydligt visa vilken hastighet som gäller. Därför prioriteras låga hastigheter på de gator där oskyddade trafikanter och bilar delar på gatuutrymmet både i stadsbygden och på landsbygden.
Håll koll på buskar och träd
För att underlätta vårt arbete och undvika skador på era buskar och träd bör ni ansa dem så att de växer inom eget tomtområde.
Mer info finns på www.lulea.se/samhalle--gator/gator-och-trafik/trafikmiljo-sakerhet-och-resvanor
Enkät
Efter avslutat arbete kan det hända att vi kontaktar er för deltagande i en enkät där du har möjlighet att värdera och kommentera vårt arbete.
Kontakt
Projektledare arbete Öresvägen, Henrik Lövgren.
Luleå kommun 0920 45 32 97
E-post: nyamarkavtalet@lulea.se
Arbetsledning NYAB, 0920 31 020
Markavtalet genomförs som ett samverkansprojekt mellan
Luleå kommun och NYAB.
Luleå kommuns kundcenter
Öppettider telefon: Måndag–fredag: 08.00–17.00
lulea.kommun@lulea.se0920-45 30 00
Vi bygger också
Sidan uppdaterades den 7 maj 2025