7 februari: Kulturen och arkitekturens roll i samhällsomställningen
Välkommen till en inspirerande eftermiddag i kulturen och arkitekturens anda.
Ett rikt kultur- och föreningsliv skapar ett attraktivt samhälle dit vi kan locka personer att bo och verka.Genom att använda oss av kulturen och civilsamhället som ett medel när vi står inför den gröna omställningen kan vi skapa större incitament för inflyttning och på så sätt attrahera nya invånare. Kulturen kopplar an till kompetensförsörjning, attraktivitet och hållbarhet.
Anmälan
Du anmäler dig via ett webbformulär. Vi bjuder alla deltagare på lunch kl. 12. Glöm inte att meddela allergier/specialkost i anmälan. Anmälan stänger 29 januari 2025 kl. 17:00
Till anmälningsformuläret Länk till annan webbplats.
Program
Kl. 12.00-12.30 Lunch och välkommen!
Dagens arrangörer hälsar välkomna; Emelie Renlund Norrbottens Byggmästareförening, Erik Ranängen Byggföretagen, Jens Pihlblad Fastighetsägarna och Hanna Isaksson Näringslivskontoret Luleå Kommun.
Kl. 12.30-12.45 Aktuell information från kommunen kring kultur, samhälle och markanvisningsprocessen
Fredrik Hansson Kommunalråd, Peder Lundkvist ordförande Miljö- och byggnadsnämnden, ger oss en uppdaterad bild av kommunens arbete.
Kl. 12.45 – 13.00 Insikter om framtidens stadskärna
Jens Pihlblad näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna, presenterar delar av rapporten Cityindex Insikt 2022. Rapporten visar att stadskärnor med stor branschbredd och kultur lockar fler besökare. För varje ny bransch som etablerar sig i stadskärnan ökar besöksflödena med 1-2%. I små och medelstora städer är den ekonomiska effekten tydlig, där ökar omsättningen i stadskärnan med i genomsnitt 4,3% när en ny typ av kulturverksamhet etablerar sig.
Kl. 13.00-13.30 Värdeskapande stadsutveckling med kultur
Alexander Ståhle är stadsforskare och stadsplanerare och en av landets mest anlitade föreläsare inom stadsutveckling, fastigheter och trafik. Han är doktor i stadsbyggnad på KTH, VD för arkitektkontoret Spacescape och grundare till Placetoplan. På Spacescape har han bland annat arbetat med projekt som Nya Slussen, Nya Kiruna, utvecklingsplaner för nya stadsdelar och analyser av bostadsmarknaden och bostadsbyggande i svenska städer. Spacescape har arbetat med Stockholms kulturkartor och verktyget Kulturkalkylen som kvantifierar kulturens lokalbehov och värden.
Kl. 13.30-14.00 Ett attraktivt och hållbart samhällsbyggande - för dagens och framtidens norrbottningar
Carolina Lundmark Weinz projektledare Arctic Design Center som ägs av Region Västerbotten med samverkanspartner Region Norrbotten, berättar om sitt arbete med uppbyggnaden av en nod i övre Norrland för politikområdet gestaltad livsmiljö och hur det kopplar ann till byggandet av attraktiva städer. Carolina är i grunden civilingenjör inom arkitektur och har doktorerat två år inom hållbart byggande där hon fokuserade på renoveringsstrategier ur ett livscykelperspektiv. Att bygga långsiktigt och hållbart innebär att vi behöver bygga attraktiva och robusta samhällen, vilket på längre sikt också är det mest ekonomiska. Carolina ger oss en grund till politikområdet, vår nationella arkitekturpolicy, och hur vi kan gå från styrdokument till implementering i en tid av ökad byggtakt.
Kl. 14.00-14.30 Industrialisering och Mönstersamhället i ett historiskt perspektiv
Curt Persson universitetslektor Luleå tekniska universitet, ger oss en historisk tillbakablick. Längs Norrlandskusten och i Malmfälten levde föreställningen hos exploatörerna, att skapa nya mönstersamhällen med den senaste tekniken. Industriledare som exempelvis Frans Kempe och Hjalmar Lundbohm, arbetade på olika sätt för att skapa "mönstersamhällen". Hur blev det då vid förra sekelskiftet 1900? Kan vi lära oss något av tidigare processer i den nya gröna omställningen?
Kl. 14.30-15.00 Panelsamtal om kulturen och arkitekturens roll i den samhällsomställning vi står inför
Alexander Ståhle, Carolina Lundmark Weinz, Curt Persson och Fredrik Hansson.
Eftermiddagen arrangeras av Norrbottens Byggmästareförening, Byggföretagen, Fastighetsägarna och Luleå kommun, med stöd från Region Norrbotten samt statligt stöd till innovativa och hållbara samhällsbyggnadsprojekt via Länsstyrelsen Norrbotten.
Varmt välkomna!
Dag, tid och plats
Fredag den 7 februari kl. 12.00-15.00
Kulturcentrum Ebeneser i Luleå
Skomakargatan 23
972 31 Luleå
Kontakt
Emelie Renlund, emelie.renlund@nbfbygg.se
Hanna Isaksson, hanna.isaksson@lulea.se
Sidan uppdaterades den 8 januari 2025