Klart med stöd till sommarlovsaktiviteter

Nu är det klart med bidrag till föreningars sommaraktiviteter. Bland annat får Kulturnatten och sommarens fotbollsskolor ekonomiskt stöd. Totalt har Kultur- och fritidsnämnden fördelat ut bidrag på en halv miljon kronor till flera föreningar i sommar.

Kultur- och fritidsnämnden beviljar 220 000 kronor till Skådebanan för Kulturnatten som genomförs för 19:e året och är ett av Luleås bredaste kulturevenemang för alla åldrar och tillgängligt för alla. Kulturnatten är uppskattad bland både publik som de medverkande kulturskaparna. Evenemanget pågår under en dag och är en mötesplats för musikälskare. Arrangörerna beskriver arrangemanget som en experimentverkstad där unga kulturskapare får möjlighet att prova nya konstellationer och kulturuttryck och uppträda inför publik där Kulturnatten står för allt praktiskt förarbete. De medverkande får själva ta hand om sin programpunkt tillsammans med den arrangör som står för scenen.

Luleå fotbollsallians, med tio föreningar i samarbete, och Luleå fotboll club har beviljats bidrag till årets fotbollsskolor. Fotbollsskolan i Luleå har genom åren fått en alltmer viktig social funktion och föreningarna räknar med att över 1000 barn i åldern 6–14 år och 200 ledare deltar. Majoriteten av ledarna är ungdomar från deltagande föreningar. Beslutet innebär att fotbollsalliansen får bidrag med 65 kronor per deltagare, totalt 85 000 kronor som ska fördelas till respektive förening efter antalet aktiva utövare.

Luleå Kajakklubb Isbrytarna får bidrag till sin årliga kanotskola för ungdomar i åldern 8– 15 år med 300 kronor per deltagare, högst 22 500 kronor. Kanotskolan utgör den viktigaste rekryteringsbasen i klubbens verksamhet och ledarna kommer från föreningens egna medlemmar.

Dessutom beviljar nämnden Luleå Parasportförening ett bidrag med 65 000 kronor till Summercamp 2024 där deltagarna får prova på fotboll, innebandy, basket, bowling, golf, kanot, mattcurling och boccia. Dessutom får föreningen ett extra bidrag på 2 500 kronor per deltagare, högst 15 000 kronor för att genomföra ett ridläger. Syftet med sommarlägret är att personer med funktionsnedsättning får prova på ett flertal olika idrotter under en vecka. Ifjol deltog 31 personer på prova på-idrotterna och fem personer på ridlägret.

Vidare får Bergnäsets AIK 130 000 kronor för att hålla i aktiviteter på Trolltjärn under nio veckor. Föreningens mål är att göra området till en efterfrågad mötesplats och aktivitetsområde. Luleå barnidrottsförening får 160 000 kronor för att driva café på Hertsö miljögård under nio sommarveckor.

– Stolt att vi har så många aktiva föreningar som bedriver både rolig och utvecklande verksamhet under sommaren, säger Evelina Rydeker (Mp), ordförande kultur-och fritidsnämnden.

Kontakt: Evelina Rydeker, ordförande kultur-och fritidsnämnden, 072-406 25 04

Sidan uppdaterades den 24 maj 2024