Brukare lämnades ensam utan insatser på grund av informationsmiss

En boende på ett av Luleå kommuns gruppbostäder skulle sova över hos en anhörig. Men besöket ställdes in och informationen nådde aldrig morgonpersonalen. Brukaren låg därför hela natten och större delen av dagen i sin säng innan det upptäcktes. Händelsen är anmäld till inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Det som hänt är allvarligt och en åtgärd som vi inför direkt är att personal ska knacka dörr hos alla brukare för att se om de är hemma vid tiden för sina ordinarie insatser, säger Mikael Bergström, verksamhetschef.

Nattpersonalen såg till att brukaren kom i säng kvällen innan men morgonpersonalen trodde brukaren var bortrest och när personen saknades vid 17-tiden fann man brukaren i sin säng. Brukaren som normalt har flera insatser under dagen steg själv upp när personalen kom.

– Enhetschef och personal på gruppboendet kommer se över rutiner och vilka förbättringar som behöver genomföras, säger Mikael Bergström.

Den aktuella gruppbostaden är en verksamhet för personer som är berättigade till stöd enligt LSS. Verksamheten är bemannad alla timmar på dygnet med en sovande nattjour kl. 23-06.

Händelsen bedöms som ett allvarligt missförhållande och utreds enligt lex Sarah.

Kontakt

Mikael Bergström, verksamhetschef, 0920-45 30 00.

Sidan uppdaterades den 24 januari 2024