
Mat
Vill du göra skillnad för klimatet utan att behöva sluta äta gott? Då har du kommit rätt. Här får du tips för hur du med små förändringar i köket, och kanske lite jord under naglarna, kan äta mer klimatsmart. Här hittar du växtbaserade favoriter, säsongens skatter, odlingsglädje och matsvinnsbekämpning med stil. Oavsett om du är nybörjare på linser eller redan fermenterar dina egna morötter – på den här sidan kan alla hitta inspiration. Din klimatsmarta resa börjar med nästa måltid.
Ät mer växtbaserat
- Välj vegetariska rätter ibland, som till exempel falafel, daal eller pasta med tomatsås.
- Inför någon eller några vegetariska dagar i veckan.
- Byt ibland ut kött, fisk och kyckling mot linser, bönor eller vegofärs.
- Utforska växtbaserade produkter i frysdisken, många spännande upptäckter väntar.
- Servera bönröror eller bönsallad som proteinkälla.
- Testa växtbaserad mjölk, ost och grädde i matlagningen.
- Utmana dig själv att äta helt växtbaserat under en vecka eller månad.
- Våga fråga efter eller föreslå växtbaserade rätter på din favoritrestaurang eller café, och hjälp till att inspirera till ett större utbud av vegetariskt.
Odla din egen mat
- Odla på balkongen, gården, i trädgården eller på kolonilott.
- Gör om delar av eller hela gräsmattan till ett enda grönt skafferi.
- Starta gemensam odling i bostadsrätt eller hyresrätt.
- Gå med i stadsodlingsgrupper eller odlingskollektiv.
- Plocka frukt, svamp och bär på allmän mark.
Ät efter säsong och ta vara på säsongens skörd
- Skriv ut en säsongsguide och sätt upp på kylskåpet.
- Sök recept baserat på säsongens råvaror.
- Välj kål, lök, morötter och potatis under vinterhalvåret.
- Komplettera med frysta bär och grönsaker.
- Sylta, safta, konservera och torka frukt och grönsaker så räcker de året runt.
- Fermentera grönsaker för längre hållbarhet.
- Utforska vilda, ätbara växter i naturen.

Illustration: Malin Svedjeholm
Välj rätt produkter
- Handla ekologiskt och Fairtrade-märkt när det är möjligt. Har du inte möjlighet att köpa allt ekologiskt kan du välja ut någon eller några livsmedel som du handlar ofta och satsa lite extra på dem.
- Fem viktiga varor att välja ekologiskt enligt Naturskyddsföreningen: kaffe, frukt (främst bananer och vindruvor), mejeriprodukter, kött och potatis.
- Handla närproducerat via REKO-ring, Bondens marknad eller lokala odlare.
- Lär dig mer om livsmedelsmärkningar
Länk till annan webbplats. för medvetna val.
Minska matsvinnet
- Planera måltider och gör inköpslistor. Börja med att kolla vad du redan har i skafferiet, kylen och frysen, kanske gömmer sig en middag där du minst anar det. Genom att ta tillvara på det som redan finns hemma kan du både spara pengar och minska matsvinnet. När det är dags att handla igen, tänk igenom veckans måltider i förväg och skriv en inköpslista. Då köper du bara det du faktiskt behöver – och slipper kasta mat i onödan.
- Använd mindre tallrikar för att undvika att ta för stora portioner.
- Frys in rester och råvaror du inte hinner äta.
- Förvara matresterna rätt, så att de håller längre och kan användas till flera måltider. Se till att ställa in temperaturen i kylskåpet på +4 °C och –18 °C i frysen.
- Lukta och smaka på mat efter bäst före-datum.
- Skapa en "ät först"-hylla i kylen.
- Laga mat med rester minst en gång i veckan.
- Be om att få med rester hem i "doggy-bag" från restaurangbesök.
- Gör egen buljong av skal, blast och grönsaksrester.
Bli en maträddare
- Köp varor med kort datum när du ändå ska använda dem snart.
- Använd appar som Too Good To Go eller Karma eller handla klokt på matsmart.se
Länk till annan webbplats..
- Handla dagsfärska varor som till exempel butiksbakat bröd strax innan butiken stänger och hjälp till att rädda mat.

Relaterad information
Äta växtbaserat
Odla egen mat
Grönsaker i säsong
Lokal mat
Minska matsvinnet
Sidan uppdaterades den 12 september 2025