Framtidsprototypen Skolhållplatsen 2045
Framtidsprototypen “Skolhållplatsen 2045” syftar till att belysa framtida mobilitetslösningar för att öka den aktiva mobiliteten hos skolbarn. Projektet är ett samarbete mellan Luleå kommun, Beteendelabbet och Luleå tekniska universitet.
En fysisk prototyp på Hertsön
I höstas fick skolbarn från årskurs 6 på Hertsöskolan vara med och utveckla framtidsprototypen ”Skolhållplatsen 2045”. Barnens tankar och idéer har vidareutvecklats och under vecka 3 kommer både lärare och elever att få testa den nu färdigbyggda Skolhållplatsen som placerats längs gång- och cykelvägen nära Blåbärsstigen på Hertsön. Söder om hälsocentralen.
Projektet leker med tanken att året är 2045 och innerstaden har varit bilfri sedan några år tillbaka där Skolhållplatsen är en mobilitetslösning som ser till att skolbarnen tar sig till och från skolan på ett hälsosamt och hållbart sätt. Hållplatsen fungerar både som en uppsamlingsplats och en förlängning av klassrummet där eleverna börjar och avslutar dagen tillsammans.
Ett bidrag till mobilitetsdebatten
Framtidsprototypen ”Skolhållplatsen 2045” ska fungera som en katalysator för förändring inom urban mobilitet och stadsplanering. Genom prototypen engageras lokalsamhället i en dialog kring hållbarhet, hälsa och stadsmiljö. Prototypen blir en plattform för experiment och lärande men också en inspirationskälla för nya idéer kring stadsplanering.
Vill du veta mer?
Besök gärna prototypen vid gång- och cykelvägen vid Blåbärsstigen, Hertsön. Projektet kommer också att dokumenteras och kommuniceras på Instagram, följ @skolhallplatsen2045 för mer information.
Sidan uppdaterades den 15 januari 2025