Kungörelse: Ansökan om bygglov för nybyggnad av bergrum, rörledning, kompressorbyggnad och transformatorstation på fastigheterna Svartön 18:17 och Svartön 18:32.

En ansökan om bygglov för nybyggnad av bergrum, rörledning, kompressorbyggnad och transformatorstation på fastigheterna Svartön 18:17 och Svartön 18:32 har lämnats in till Luleå kommun.

Åtgärderna tillhör ett pilotprojekt för att utveckla en process för framställning av fossilfritt stål. Tekniken går ut på att ersätta fossilbaserade råvaror vid ståltillverkningen med vätgas. De direkta utsläppen blir då vatten istället för koldioxid och de indirekta utsläppen kan göras mycket låga eller i det närmaste försumbara.

Konceptet har enligt den sökande potential att reducera Sveriges koldioxidutsläpp med 10 % vid fullt införande. Projektet är tidsbegränsat med byggfas under år 2021 och därefter test- och avvecklingsfas under åren 2022–2026.

Detaljplan A 353 gäller för den del av fastigheten Svartön 18:17 som omfattas av ansökan. Detaljplanen reglerar användningsområde för gata och torg, område för storindustriändamål samt att marken ska vara tillgänglig för industritrafik. Den delen av fastigheten Svartön 18:32 som omfattas av ansökan är utanför planlagt område.

Översiktskartaöppnas i nytt fönster

Översiktskarta 2öppnas i nytt fönster

Plan fasad sektionöppnas i nytt fönster

Planöppnas i nytt fönster